Konkurs „Świętokrzyskie wielkanocne tradycje kulinarne” rozstrzygnięty! Sukces Kół Gospodyń z powiatu włoszczowskiego
W Parku Etnograficznym w Tokarni odbył się finał konkursu „Świętokrzyskie wielkanocne tradycje kulinarne”, zorganizowany przez Muzeum Wsi Kieleckiej. W wydarzeniu udział wzięło 20 Kół Gospodyń Wiejskich z całego regionu, w tym 3 z powiatu włoszczowskiego: KGW z Bebelna, Czostkowa oraz Komparzowa.
Z dumą informujemy, że aż dwa koła z powiatu włoszczowskiego znalazły się na podium!
- KGW Bebelno zdobyło I miejsce w kategorii „świąteczny wypiek” za wyjątkowe ciasto wielkanocne makowo-serowe,
- KGW z Czostkowa zdobyło II miejsce w kategorii „świąteczna potrawa” za aromatyczny żurek wielkanocny.
Pozostałe nagrodzone miejsca:
Kategoria: Świąteczny wypiek
II miejsce: KGW “Sukowianki znad Lubrzanki” – tradycyjna baba wielkanocna
III miejsce: KGW “Kowalanki” – baba drożdżowa parzona
Kategoria: Świąteczna potrawa
I miejsce: KGWiGW „Nasze Podlesie” – kugiel radoszycki
III miejsce: KGW Chotków Stary – biała kiełbasa pod kołderką
Jury pod przewodnictwem znanego szefa kuchni Tomasza Królikowskiego miało trudne zadanie, ponieważ wszystkie potrawy prezentowały wysoki poziom smaku i estetyki. Gratulacje laureatom złożyli marszałek województwa świętokrzyskiego Renata Janik, wicemarszałek Grzegorz Socha oraz Katarzyna Korus dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej i kierownik Parku Etnograficznego Małgorzata Krzywda.
Serdeczne gratulacje dla wszystkich uczestników, a szczególne brawa dla naszych lokalnych reprezentantek z Bebelna, Czostkowa oraz Komparzowa.
Zdjęcia: UMWŚ